Díszhalak oldala!

Itt a halakról szól minden! ♥

A guppi népszerű hal,sok helyen is előfordulhat.Egy guppinak sokfajta változata van.Itt egy kép:

Ez például egy endler guppi,ami nem túl gyakori a boltokban.Egy kifejlett guppi 3-5 cm-re nő meg.Egy guppinak fontos a változatos etetés.Adjunk nekik ÉLŐ tubifexet,vagy vörös szúnyoglárvát.Kiegészítésként adhatunk nekik szárított tápokat,de ezt ne tegyük gyakran.A guppinak mindenképpen szüksége van a növényi táplálékra,ezért az úgyis jelenlévő fagyasztott spenótból,vagy petrezselyemből reszelhetünk kicsit a guppiknak.Néha még adhatunk nekik marhahúst,vagy tojássárgáját.Nagyjából ezek azok az ételek,melyek a kedvenceik a guppiknak.Egy guppit kb. 15 literes akváriumban kell tartani.6-8 guppit 50 literesben,ha túl kicsi akváriumban tartod őket,gondolkozz el,neked sem lenne kényelmes egy ruhásszekrényben élned!Igyekezz minél nagyobb helyen tartani a guppijaidat!Amire a vásárlásnál érdemes figyelni:-Ne vegyünk koszos akváriumból guppikat(sem más halat)

-Ha beteg guppi van az akváriumban,ne vegyük meg a kiszemelt guppit

Ha a boltban vegyszereket használnak,az akváriumom vize megfertőződhet,így a halak nem lehetnek egészségesek...

Szaporítása:tartására legalább 50 literes medencére volna szükség. Az akvárium hátulsó harmadát dúsan kell beültetni vízi növényekkel, ahol a nõstények idõnként pihenni tudnak a hímek állandó zaklatása miatt. Természetesen ebben a medencében is világra hozzák utódaikat, így azok ebben a dús növényzetben búvóhelyet találnak. De talán a legfontosabb a megfelelõ takarmányozás. A guppinak szüksége van növényi tápanyagra is, melyet az akváriumban az alga és a lágyabb levelû vízinövények biztosítanak. Ezért rend-szeresen kell biztosítani számukra a mesterséges haleleséget, melyet a növényevõ halak számára fejlesztettek ki. A legtöbb értékkel azonban a frissen reszelt kígyóuborka, petrezselyem és saláta szolgál. De természetesen állati eredetû eleséget is kel biztosítani. Megfelelõ minden akvarista eleség, de számukra a legjobb a barna és a vörös szúnyoglárva. Elõzõ a gyötrõszúnyog lárvája ezt magunknak kell begyûjteni. A színeik megõrzésére azok a mesterséges eleségek megfelelõk, melyeket kimondottan erre fejlesztettek, általában “rubin” a fantázianevük.Szaporodása a társas akváriumban is megtörténik. A nõstény 4 hét “terhesség” után szüli meg utódjait, 25–50 db-ot. Egy megtermékenyítés több szülésig elegendõ, a nõstény tárolja a hím ivarsejtjeit. Elevenszülõ, ami ebben az esetben azt jelenti, hogy az ikrák a nõstény testében termékenyülnek meg, ott fejlõdnek, majd a szülés pillanatában felreped az ikraburok és a kis halak elúsznak. A hím ivarsejtjeit párzószerve a gonopodium segítségével juttatja a nõstény petevezetõjébe. A kis halak a dús növényzetben keresnek menedéket és kezdik meg táplálkozásukat. A kannibalizmus megfelelõ tápláláskor nem jellemzõ a guppikra.Szaporítása történhet külön medencébe való kihelyezéskor is. Ebben az esetben vagy szülõketrecet lehet alkalmazni, vagy az akváriumot tele kell rakni növényekkel. A szülés elõtt álló nõstény hasa szembõl nézve szögletes és telt, mozgása lassú és az akvárium egy csendes sarkában várja a sötétedést. Általában este, vagy hajnalban történik az ivadékok szülése.Felnevelésük nagyon könnyû, hiszen teljesen kialakultak, önállóak. Céltudatos tenyésztés már sokkal nehezebb, családfa felállítása nélkül nem is szabad belefogni. Az elsõ és legfontosabb a fiatal halak nemek szerinti különválasztása abban a korban amikor ez már megállapítható, vagyis kb. 3-4 hetes korban. A nõstényeket szûzen kell nevelni, de így is fognak szülni, mert az anya örökít velük az apa ivarsejtjébõl. Amikor ezeket az ivadékokat meg-szülték, csak utána lehet pároztatni a kiválasztott hímmel. A született halakat ugyanígy kell felnevelni és kiválasztani a tovább tenyésztésre alkalmas egyedeket. Ebbõl is látható, hogy a guppi-tenyésztés komoly odafigyelést és szaktudást igényel.Persze teljesen mindegy, hogy milyen céllal tartjuk a guppit, szépségével, könnyû tarthatóságával még mindig helye van a hazai akváriumokban.

A guppik rendkívül aranyos halak,érdemes őket tartani szívósságuk és igénytelenségük miatt.De ha már valaki tart guppit,odafigyeléssel gondozza,ápolja,védje meg minden bajtól.Az endler guppi nem túl gyakori Magyarországon,de kb. olyan népszerű,mint a szivárványos guppi.Az endler guppi kb. 2 cm-re nő meg,vagyis kisebb a szivárványos guppinál.Az endler guppi latin neve:Poecilia wingei.Ezt írd be a google képkeresőbe,és így sok kép jön majd ki ezekről a guppikról.Szaporítása majdnem ugyanaz,mint a szivárványos guppié.

Szaporítása:Elevenszülő. 23-24 naponta a nőstény korától függően igen változó számú ivadékot ellik, az idősebb 6-7 hónapos jól tartott fejlett nőstényeknél az ivadék száma elérheti a negyvenet is. A ivadék nagy, így a pár órás ivadékot nem eszi meg a nőstény, ezért nem feltétlenül szüksége külön ellető akváriumba kihelyezni. Az ivadék védelmére medencéjüket sűrűn telepítsük be finom levelű, valamint úszó növénnyel, az aljzatot fedjük be sűrű jávai mohával, mely rejtekhelyed ad az újszülötteknek. Az ivadék gyorsan nő nagyjából a második héten kezdenek a kis hímek kiszínesedni, a nőstények már két hónaposan ellenek eleinte csak 6-10 ivadékot, később egyre többet. Változatos etetéssel növelhető az ivadék száma. Alacsonyabb hőmérsékleten valamivel több hím, míg magasabb hőmérsékleten valamivel több nőstény születik.

További információkat a guppikról a http://candysims.hupont.hu/  nevű oldalon találsz meg,valamint itt,ezen az oldalon a http://diszhalak-oldala.hupont.hu/17/guppik-2 menünél.A guppinak sok fajtája van,ha ezekről olvasni szeretnél,nézd meg a guppi fajtái menüt!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 36
Tegnapi: 155
Heti: 36
Havi: 1 837
Össz.: 613 622

Látogatottság növelés
Oldal: Guppik(poecilia reticulata)
Díszhalak oldala! - © 2008 - 2018 - diszhalak-oldala.hupont.hu

A HuPont.hu weblap készítés gyerekjáték! Itt weblapok előképzettség nélkül is készíthetőek: Weblap készítés

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


▲   Itt: gömb molly - Vatera.hu
X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »